SLOVENSKÁ ŽIVNOSTENSKÁ KOMORA

Podnikateľ na vedľajšej koľaji (komentár)

Radi platíme dane, keď vidíme, že štát dobre hospodári, keď vidíme, že nemocnice sa obnovujú, keď jazdíme po dobrých cestách. Aktuálne dianie v podnikateľskom prostredí komentuje Oldřich Holiš - predseda SŽK.

Sociálny štandard a ľúbivé sociálne istoty sa stali na Slovensku mantrou, ktorá ovplyvňuje masy a nálady väčšiny Slovákov. Rýchlo si zvykli na vlaky zadarmo, na obedy zadarmo, na dovolenkový bonus či dôchodky, ktorých je viac ako mesiacov v gregoriánskom kalendári. Málokto sa zamýšľa nad tým z čoho to štát platí a z odkiaľ štát na to berie peniaze.

Nepovedzte to nikomu, ale tieto výdobytky našich sociálnych istôt nám eurofondy neplatia. Sú z daní vašich, mojich, našich susedov, predavačky v obchode, kvetinárky či pracovníka na výrobnej linke, ktorý montuje autá za desaťtisíce eur. Podnikatelia, ktorí sa rozhodli poctivo na Slovensku budovať svoje firmy, dávať ľuďom priestor, aby sa u nich realizovali a využili ich vedomosti a tvorivý potenciál a popritom si slušne zarobili na svoj život...takýchto podnikateľov má štát veľmi rád.
Ale, žiaľ, zvyčajne len na konci marca, keď sa blíži daňová povinnosť alebo raz do mesiaca, keď majú odviesť časť z toho čo zarobili. Sú poctivými prispievateľmi na sociálne istoty všetkých. Solidarita je v poriadku. Ale nie je v poriadku, keď sa hranice solidarity neustále posúvajú. Obávame sa, že bonusom pri hypotékach to končiť nebude.

Prihováram sa vám v mene podnikateľov, ktorí sa rozhodli okrem tvorenia hodnôt pre svojich zamestnancov aj angažovať a reprezentovať hlas živnostníkov a firiem. Stojí to nemálo času, ktorý by sme mohli venovať svojej firme či rodine. Ale my chceme, aby sa tu žilo lepšie, aby Slovensko napredovalo, aby sme mladým ľuďom ukázali budúcnosť v tejto krajine.

Radi platíme dane, keď vidíme, že štát dobre hospodári, keď vidíme, že nemocnice sa obnovujú, keď jazdíme po dobrých cestách a úradníci na úradoch hľadajú spôsoby ako ľuďom pomocť, nie ako z nich robiť poslov dokumentov medzi kanceláriami a tváriť sa, že ich v práci vyrušujeme.

Radi prispievame svojimi daňami na sociálne štandardy pre ostatných. Ale chceme vidieť, že kvalita vlakov napreduje, že naši zamestnanci nemeškajú do práce trikrát do týždňa, lebo sú ranné spojenia zrušené a lokomotívy neschopné jazdy.
Máme radi aj seriózny a konštruktívny dialóg s vládou. Radi a ochotne pomáhame ministerstvám a úradom, aby zákony, vyhlášky či grantové výzvy boli nastavené tak, aby rozvíjali podnikateľské prostredie.

To, čo nemáme radi, je čoraz častejšia vypočítavosť zo strany štátu, ktorý sa rozhodol, že bude s podnikateľskou obcou konzultovať len vtedy, keď to vyhovuje jeho záujmom, alebo aby verejne deklaroval, že s nimi občasne prediskutuje niekoľko vybraných zákonov, ale pripomienky zväčša uplatní len naoko či čiastočne.

Do tohto roka si prajeme, aby štát presmeroval podnikateľov na hlavnú koľaj. Mal ich za partnerov a spolu s nimi rozvíjal Slovensko, ktoré má úžasný potenciál rozvoja.

Zdroj: Hospodárske noviny ( https://hnonline.sk/komentare/komentare/96123612-podnikatel-na-vedlajsej-kolaji)

Duálne vzdelávanie Rozhodcovský súd SŽK
Partneri
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR
SŽK je členom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR


Za inovatívne Slovensko
Komora podporuje iniciatívu pre digitálnu budúcnosť Slovenska, zefektívnenie byrokratických procesov a rozvoj inovácií v podnikaní
Užitočné odkazy

BOZP u živnostníka