Vzdelávacie programy
Ponuka vzdelávacích programov
Slovenská živnostenská komora vám ponúka vybrané vzdelávacie programy, ktoré vám otvárajú cestu k získaniu odborných zručností a samostatnému podnikaniu v remeslách a službách.
Obsah vzdelávania je vytvorený a garantovaný odbornými spolupracovníkmi komory, pričom dôraz dávame na aktuálne požiadavky a najnovšie prístupy v danom remesle alebo pri výkone odborných služieb.
Po ukončení kurzu získavate Osvedčenie o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu, ktoré je akreditované Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.
- Metódy vzdelávania:
- prednáška, ukážka, praktický výcvik
- Forma vzdelávania:>
- kombinovaná (prezenčná a dištančná)
- Metódy hodnotenia:>
- písomná, ústna, praktická ukážka zručnosti pri výkone odborných činností
Vstupnou požiadavkou na zaradenie do vzdelávania je ukončené základné vzdelanie.
Názov vzdelávacieho programu | Profil absolventa | Rozsah vzdelávania |
---|---|---|
Cukrár | Absolvent vzdelávacieho programu ovláda technologické postupy v cukrárskej výrobe, pozná suroviny a materiály používané v cukrárskej výrobe, základné funkcie strojov a zariadení a spôsoby hodnotenia kvality cukrárskych výrobkov. Je zručný v oblasti prípravy surovín, výroby cukrárskych výrobkov, náplní a poliev, dokončovaní, zdobení, krájaní a expedície cukrárskych výrobkov. | 280 hodín |
Inštalatér | Absolvent vzdelávacieho programu vie samostatne vykonávať odborné činnosti spojené s montážou, údržbou a opravami vodovodných, odpadových, plynových a vykurovacích rozvodov. Ovláda stavebné výkresy, inštalatérske náčrty, schémy a vie čítať výkresovú dokumentáciu. Pozná stavebné materiály a funkcie rôznych vodoinštalačných, vykurovacích, klimatizačných systémov, pozná palivá, ich vlastnosti a použitie, ako i netradičné zdroje energie ako aj fyzikálno-chemické vlastnosti vody a technológiu jej úpravy. | 500 hodín |
Izolatér | Absolvent vzdelávacieho programu vie samostatne pracovať a má príslušné vedomosti a zručnosti v odbore izolatér, vie sa orientovať v projektovej dokumentácii, vie čítať stavebné výkresy, viesť písomnú dokumentáciu súvisiacu s vykonávanými izolatérskymi prácami. Pozná vlastnosti stavebných materiálov a vie správne voliť technologické postupy prác, samostatne vykonávať odborné činností spojené s montážou, údržbou a opravami izolácií stavieb. | 500 hodín |
Kaderník | Absolvent vzdelávacieho programu zvláda všetky kadernícke úkony s využitím nových moderných trendov. Pozná jednotlivé materiály a vie ich aplikovať jednotlivé materiály na vlasy a vlasovú pokožku s ohľadom na ich zloženie a vlastnosti. Ovláda technologické postupy umývania vlasov, strihania vlasov, farbenia vlasov, odfarbenia a melírovania vlasov, vodovej ondulácie, ondulácie železom, aplikácie vlasových masiek a zábalov, preparácie vlasov, formovania brady a fúzov. | 450 hodín |
Klampiar | Absolvent programu vie samostatne pracovať a má príslušné vedomosti a zručnosti v odbore. Pozná jednotlivé stavebné konštrukcie a ich účel, materiály a spojovacie prostriedky, pozná technologické postupy ručného a strojového opracovania dreva a kovov. Vie vykonávať montáž a demontáž plechovej krytiny, klásť a spájať klampiarske výrobky na strechy. Vie vykonať klampiarske práce na vzduchotechnike a izolácie potrubí a nádob, vykonávať dokončovacie práce na stavbe týkajúce sa vlastného pracoviska, likvidovať stavebný odpad. | 500 hodín |
Kozmetik | Absolvent vzdelávacieho programu má estetické cítenie, ovláda odbornú terminológiu v oblasti kozmetiky a základné technologické postupy pri poskytovaní kozmetických služieb. Pozná procesy v jednotlivých vrstvách pokožky, tvorbu pigmentov a ich vplyv na farbu pokožky. Má praktické zručnosti a ovláda rôzne techniky kozmetických úkonov. Ovláda denné aj večerné líčenie, svadobné líčenie, techniku nanášania make-up – u, korektora, líčidiel a pozná typy korekcií tváre, očí, nosa a úst. | 450 hodín |
Kuchár | Absolvent vzdelávacieho programu pozná zásady bezpečnosti a ochrany pri práci, technológiu prípravy teplých a studených jedál, zásady hygieny a výrobnej praxe. Ovláda normovanie a kalkulácie množstva surovín pri príprave teplých a studených jedál, technologické postupy, spracovanie a uskladňovanie surovín, prácu s prístrojmi a zariadeniami pri príprave pokrmov studenej a teplej kuchyne, techniky expedície, estetickej úpravy a stolovania pokrmov v bežnej prevádzke a pri slávnostných príležitostiach. | 500 hodín |
Manikér | Absolvent vzdelávacieho programu ovláda základy starostlivosti o ruky a nechty, základy nechtového dizajnu, estetickej a výtvarnej výchovy, maliarske techniky a moderné trendy nechtového dizajnu. Pozná osobitné formy stvrdnutej kože, vírusové ochorenia (obyčajné bradavice, kurie oká), povolené a zakázané kozmetické úkony pri zmenách na koži rúk a na nechtovej platničke. Vie aplikovať správne kozmetické úkony a ošetrujúce prípravky na poškodené prirodzené nechty (suché, lámavé, mäkké). Je zručný v oblasti technologických postupov pri ošetrovaní rúk, masáže rúk, ovláda parafínový zábal, mokrú a suchú manikúru, dezinfekciu rúk, skrátenie nechtu pilovaním, zmäkčenie nechtového lôžka, nanášanie laku, prevedenie klasickej, francúzskej manikúry a japonskej manikúry, nové trendy v manikúre (akrylové nechty, gélové nechty, zdobenie nechtov). | 285 hodín |
Mäsiar | Absolvent vzdelávacieho programu pozná oblasť spracovania mäsa jatočných zvierat, hydiny, rýb, diviny a ostatných druhov zvierat, vrátane príslušných strojov a zariadení. Pozná technológiu výroby mäsových výrobkov, konzerv, spracovania tukového tkaniva, technológiu spracovania hydiny a ostatných druhov zvierat. Ovláda základy jatočníctva, základné druhy mäsových výrobkov, technologické postupy výroby, pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov, posudzovať vhodnosť jednotlivých druhov surovín, operatívne upravovať technologický režim, prípadne receptúru, nastavovať, priebežne udržiavať a čiastočne opravovať príslušné strojné zariadenia, uplatňovať moderné trendy technologických postupov vo výrobe. | 500 hodín |
Murár | Absolvent vzdelávacieho programu vie čítať stavebnú dokumentáciu pre potreby výkonu pracovných činností, pozná základné charakteristiky pozemných stavieb. Vie rozpoznať rôzne stavebné materiály, ich vlastnosti a spôsob ich použitia. Pozná rôzne technológie murárskych prác, vrátane technológie betónovania. Je zručný v oblasti orientácie v stavebných výkresoch a dokumentáciách, v oblasti vytyčovania jednoduchých stavieb a konštrukčných prvkov pri murárskych prácach, v oblasti navrhovania pracovných postupov murovania konštrukčných prvkov stavieb, v oblasti posudzovania kvality používaných materiálov dostupnými prostriedkami. | 500 hodín |
Pánsky kaderník - holič | Absolvent vzdelávacieho programu ovláda pracovné postupy pri zaobchádzaní s britvou, šavetkou a rôznymi druhmi holiacich strojčekov. Má zručnosti v oblasti techniky holenia brady a fúzov, v úprave obočia pinzetou a nožničkami. Je zručný v rôznych technikách strihania vlasov, vie vykonať klasický pánsky strih do prechodu, zástrih, pánsky plastický či tupý strih a má prehľad v aktuálnych trendoch v pánskej účesovej tvorbe. Ovláda farbenie obočia, fúzov a brady, rovnako ako farbenie a zosvetľovanie mužských vlasov. Pozná prostriedky na ošetrovanie vlasov a regeneračné techniky rôznych druhov vlasov. Je schopný poskytnúť ručnú masáž hlavy a tváre. | 350 hodín |
Pedikér | Absolvent vzdelávacieho programu pozná skladbu kože, funkciu kože, procesy prebiehajúce v pokožke, anatómiu nechtu, skladbu nechtu, krvný obeh a poruchy ciev dolnej končatiny. Pozná choroby nechtov a ortopedické ochorenia nôh. Vie správne aplikovať kozmetické prípravky na poškodené a prirodzené nechty, používať pedikérske nástroje na ošetrenie nechtov a pokožky, vie poskytnúť poradenské služby zákazníkom a odporučiť kozmetické prípravky. | 285 hodín |
Pekár | Absolvent vzdelávacieho programu ovláda technologické výpočty používané vo výrobe, členenie pekárskych výrobkov podľa Potravinárskeho kódexu SR, zásady práce pri príprave kvasov ciest, formovaní, kysnutí a pečení pekárskych výrobkov. Je zručný v oblasti prípravy surovín na výrobu podľa príslušnej receptúry, posúdenia kvality používaných surovín, výroby rôznych druhov kvasov a ciest podľa receptúr, pri ručnom formovaní chleba , rôznych druhov výrobkov, výrobkov z lístkového cesta a ich náplní podľa receptúr. Vie obsluhovať kysiarne a pece, vykonávať základnú údržbu na strojoch a zariadeniach. | 250 hodín |
Sladovník-pivovarník | Absolvent vzdelávacieho programu ovláda teoreticky aj prakticky ukazovatele technologickej kvality surovín využívaných v pivovarníckom odvetví v zmysle platných noriem. Ovláda moderné technológie výroby sladu a piva. Má vedomosti z oblasti uplatňovania systému HACCP v pivovarníctve. Pozná podmienky obchodovania s pivom na domácom aj zahraničnom trhu. Je zručný v hodnotení objektívnych i subjektívnych parametrov kvality piva. | 350 hodín |
Stolár | Absolvent vzdelávacieho programu pozná vlastnosti stolárskych materiálov a vie správne voliť technologické postupy prác, všeobecné pravidlá riešenia technologických úloh adekvátnych úrovni vzdelania a zásady kontroly kvality stavebno-stolárskych prác. Pozná zásady a technologické postupy a ich aplikácie pre jednotlivé typy stolárskych výrobkov. Pozná lôžkový, stolový a sedací nábytok, jeho účel, druhy, časti, rozmery a konštrukciu, ovláda technologický postup montáže okien a dverí, montáže a osadzovania okien a dverí do zamurovaných a osadzovaných rámov, dokončovania zostáv – kovania, závesov, zámkov, používania vhodných materiálov na povrchovú ochranu výrobkov, výroby obkladov stien a stropov, drevených priečok a schodov, voľby a uskutočnenia vhodného technologického postupu predmontáže a montáže obkladov stien a stropov, drevených priečok a schodov. | 500 hodín |
Strechár | Absolvent vzdelávacieho programu je schopný orientovať sa v projektovej dokumentácii, pozná vlastnosti stavebných materiálov, vie správne voliť technologické postupy a samostatne vykonávať odborné strechárske práce. Pozná stavebné výkresy, jednoduché spôsoby zobrazovania jednotlivých stavebných objektov, spôsoby zobrazovania striech, strešných telies a rôznych tvarov striech, pozná jednotlivé stavebné konštrukcie, materiály a spojovacie prostriedky a dokáže ručne i strojovo opracovávať drevo, kovy a plasty. | 500 hodín |
Tesár | Absolvent vzdelávacieho programu sa vie orientovať v jednotlivých druhoch striech budov, vie vysvetliť vlastnosti materiálov používaných na tesárske konštrukcie krovov, vie charakterizovať druhy drevených, kovových a plastových spojovacích prostriedkov pri zhotovení krovov, vie určiť spotrebu materiálu pre zhotovenie tesárskych prác, vie popísať technologické postupy ručného opracovania dreva, materiálov na báze dreva a kovov, vie popísať základné prvky lešenia, spôsoby ich spájania, druhy spájacích prostriedkov a požiadavky na lešenie, vie zdôvodniť požiadavky na lešenie, vie vysvetliť základný technologický postup montáže a demontáže rôznych druhov lešenia, vie vysvetliť zásady kontroly lešení. | 500 hodín |