SLOVENSKÁ ŽIVNOSTENSKÁ KOMORA

Vyhlásenie k zvýšeniu DPH

Komora je presvedčená, že zvýšená DPH poškodí ekonomiku a znemožní konkurenčnú stabilitu. Riešenie vidíme vo vyššej a efektívnejšej pomoci pre najviac postihnuté segmenty ako gastro, služby či potravinárstvo, ktoré boli obmedzené na úkor obchodných reťazcov, ktoré profitujú so súčasnej situácie doteraz.

Slovenská živnostenská komora, ktorá zastupuje živnostníkov, malých, stredných podnikateľov a rodinné firmy, si uvedomuje vážnosť situácie a dopady, ktoré postihli v poslednom období tých najzraniteľnejších, teda živnostníkov, malých, stredných podnikateľov a rodinné firmy, a to hlavne v odvetví gastronómie a služieb.

Zvýšená DPH poškodí ekonomiku a znemožní konkurenčnú stabilitu. Riešenie vidíme iba vo vyššej a efektívnejšej pomoci pre najviac postihnuté segmenty ako gastro, služby či potravinárstvo, ktoré boli obmedzené na úkor obchodných reťazcov, ktoré profitujú so súčasnej situácie doteraz. Cestovný ruch je na kolenách a bez skutočnej ekonomickej pomoci bude mať veľmi zložitý štart. Zvýšená DPH by bol definitívny klinec do ich už predpripravenej rakvy.

Iba zníženie DPH a rôzne podporné systémy by mohli naštartovať naozaj všetkých. Priamo poškodené podnikateľské subjekty ako aj tie , ktoré sú na nich naviazané (potravinárstvo, poľnohospodárstvo, rodinné firmy či priamo farmári a pestovatelia) potrebujú jasnú, rýchlu a skutočnú pomoc NIE súčasnej situácie, ale BUDÚCNOSTI.

„Miesto hlúpych návrhov o zvyšovaní DPH by sme sa mali viac venovať očkovaniu a jeho významu." podotkol predseda SŽK Oldřich Holiš.

Dlhodobý ,,lockdown“ doviedol do krachu nejeden podnikateľský subjekt. Sľubovaná mesačná pomoc vo výške 1 mld.€ stratila svoju podstatu, keďže zostalo iba pri slovách. Pomoc bola fiktívna a viacerí podnikatelia ju premenovali na ,,NE pomoc“ z jednoduchých a praktických dôvodov.

,,NE pomoc“ pod názvom ,,COVID ÚVER“ s maximálnou hodnotou 300 000€, ktorého pilierom a ručiteľom bol štát sa stal výsmechom podnikateľským subjektom. Poskytnutá výška úveru ani zďaleka nedosahovala avizovanú pomoc 300 000€, a samozrejme, ako to už na Slovensku máme zvykom, potrebná dokumentácia, a teda byrokracia odradila aj tých skúsenejších.

,,NE pomoc“ pre zamestnávateľov formou príspevkov na udržanie pracovného miesta náhradou ich mzdy taktiež viac menej plní odliv financií späť, a to najmä do sociálnej a zdravotnej poisťovne. Príklad z praxe: Príspevok náhrady mzdy zamestnanca max. do výška 1100,- €, bola vyplatená plná suma 1100€ pri odvodovom zaťažení 646,75€, a teda ,,pomoc“ pre výplatu mzdy zostala na sume 453,25€ .

,,NE pomoc“ uzatvára aj odklad odvodového zaťaženie, leasingových a úverových splátok, na základe ktorého vzniká tzv. ,,úverový register“, ktorý je pre budúcnosť nevýhodný a zaťažujúci pre všetky podnikateľské subjekty.

Ako dodáva predseda Slovenskej živnostenskej komory: "Každý si zaslúži rovnakú pozornosť. Každý z týchto podnikateľov sa rozhodol podnikať na Slovensku a prispievať do štátnej pokladnice. Cieľom ich podnikania je najmä prinášať radosť svojím zákazníkom a robiť niečo od srdca a s plním nasadením. Verím, že vláda SR si bude z nich brať príklad aspoň v ich úprimnej túžbe robiť niečo pre iných. Verím, že nie je ešte neskoro zachrániť ťažko vybudované sny vašich občanov. Stačí konať a pozerať sa na všetkých rovným dielom.”

Duálne vzdelávanie Rozhodcovský súd SŽK
Partneri
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR
SŽK je členom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR


Za inovatívne Slovensko
Komora podporuje iniciatívu pre digitálnu budúcnosť Slovenska, zefektívnenie byrokratických procesov a rozvoj inovácií v podnikaní
Užitočné odkazy

BOZP u živnostníka