SLOVENSKÁ ŽIVNOSTENSKÁ KOMORA

Živnostníci môžu o pandemické nemocenské požiadať hneď od prvého dňa karantény

Aktuálne skrátenie COVID karantény na 5 dní stačí nahlásiť svojmu zamestnávateľovi, ktorý vypláca náhradu mzdy v prvých dňoch. Práceneschopnosť zamestnanca je potrebné hlásiť Sociálnej poisťovni až po 10 dňoch.

Zamestnanci, ktorí sa ocitnú v karanténe alebo izolácii a ošetrujúci lekár im potvrdí dočasnú pracovnú neschopnosť z dôvodu karanténneho opatrenia/izolácie, informujú o svojej práceneschopnosti v prvom rade svojho zamestnávateľa. Ten im bude vyplácať náhradu mzdy za prvých desať dní práceneschopnosti. Teda aj v prípade, ak v súvislosti s vlnou omikron zamestnanec absolvuje len skrátenú 5-dňovú karanténu. Zamestnanci o dávku nemocenské žiadajú Sociálnu poisťovňu prostredníctvom elektronického formulára až v prípade, ak im dočasná pracovná neschopnosť trvá viac ako 10 kalendárnych dní.

Ako ďalej informuje Sociálna poisťovňa, v prípade zamestnancov nárok na dávku nemocenské zo Sociálnej poisťovne vzniká až od 11. dňa trvania dočasnej pracovnej neschopnosti.

SZČO a dobrovoľne poistené osoby žiadajú Sociálnu poisťovňu o pandemickú dávku nemocenské prostredníctvom vyplnenia elektronického formulára hneď od prvého dňa práceneschopnosti z dôvodu karanténneho opatrenia/izolácie.

Formulár žiadosti o nemocenské môžete ľahko a jednoducho vyplniť tu.

Duálne vzdelávanie Rozhodcovský súd SŽK
Partneri
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR
SŽK je členom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR


Za inovatívne Slovensko
Komora podporuje iniciatívu pre digitálnu budúcnosť Slovenska, zefektívnenie byrokratických procesov a rozvoj inovácií v podnikaní
Užitočné odkazy

BOZP u živnostníka